Elliott Murphy
Rocker, compositor, escriptor i poeta urbà. Elliott Murphy és un dels personatges més extraordinaris dins la història del rock. Va publicar el seu primer treball l’any 1973. La crítica l’ha comparat amb Bob Dylan i l’ha situat al nivell de Bruce Springsteen, amb qui manté una intensa amistat. En 35 anys de carrera ha publicat 30 àlbums, i continua treballant.
Aquest rocker de primera línia també és escriptor; ha publicat cinc llibres que s’han traduït a diverses llengües. Viu a Paris des de 1989 i des de fa més de deu anys forma parella artística amb el guitarrista francès Olivier Durand.
Actua a França, Bèlgica, Espanya, Itàlia, Alemanya i Escandinàvia, quan no està escrivint. Des de 2004 té una cita a Catalunya cada any, i un dels escenaris escollits és el d’Hostalets de Balenyà. Aquí es sol iniciar un petit “Catalan Tour”, on es pot gaudir de la proximitat d’un artista.
En els seus àlbums trobem acompanyants i intervencions de membres de The Violent Femmes, The Smithereens, The Talking Heads, The Velvet Underground, el neo-folkie Shawn Colvin i fins i tot Phil Collins o Billy Joel. Durant la seva última gira europea, quan Bruce Springsteen va tocar París, Elliott Murphy era l'artista li va demanar que l'acompanyés a la sàlvia, on els dos va realitzar una versió acústica de la cançó de la signatura de Murphy "Rock Ballad".
La història de James Elliott Murphy ús una de les més notables de rock'n roll modern, i comencen a l’Aquashow.
Murphy era un noi intel·ligent, rebel, que creixen a Garden City, Long Island a la dècada de 1960. Li agradava el surf, les noies, la música i F. Scott Fitzgerald. El seu pare, Elliott Murphy sènior, fill d’immigrants irlandesos, era el propietari i productor d’ “Aquashow”, una de les atraccions aquàtiques que més repercussions van tenir a l’època. Degut al ballet aquàtic que es va representar a la Fira Mundial del 1939 a Flushing Meadows (Queens, Nova York). Per l’Aquashow i varen passar bandes com The Big Bands o Duke Ellington.
A l'escola secundària, va guanyar a l'estat de Nova York la Batalla de les Bandes. Se li obria la possibilitat d’actuar en caps de setmana, Murphy aniria a Manhattan, a la recerca de la Velvet Underground, fent escena.
Amb el seu germà Matthew va viatjar a Europa, tocant als carrers a les estacions de metro i en els cantons per guanyar-se la vida. Quan va tornar a Nova York el 1973 va formar una banda de Elliott Murphy Aquashow-i va començar a tocar al Max's Kansas City i el Mercer Arts Center al costat de bandes com The New York Dolls i el grup de Patti Smith.
El debut de Murphy el va fer sota un nom que l’havia vist créixer: Aquashow, va ser llançat per Polydor el novembre de 1973. La resposta crítica va ser immediata i aclaparadora, van aparèixer reportatges a la revista Rolling Stone, News Week, The New Yorker, entre d’altres.
Va continuar el seu treball amb nous àlbums Lost Generation (1975) i Night Lights (1976) i Just a story from America (1977).
El 1980, Murphy va formar el seu propi segell i van llançar l'EP de sis cançons: Affairs que, tot i tenir la distribució limitada als EUA, es va vendre força i va rebre crítiques de premsa brillants. També va despertar gran interès a Europa, on va començar a viatjar regularment. El 1982 va llançar Murph the Surf, un àlbum de folk-rock que va veure el seu talent arribar a bon terme.
El 1984 Party girls & Broken poets, gravada per Warner Brothers a Europa, va rebre diverses critiques dels EUA i escollit un dels deu millors de l’any i nominat per Àlbum de l’any per New York Music Awards.
Elliott Murphy va seguir escrivint articles i contes per Spin, Rolling Stone i moltes altres publicacions, incloent entrevistes amb Tom Waits i Keith Richards.
El 1986, Murphy va llançar l'àlbum impressionant Milwaukee amb Jerry Harrison (teclista dels Talking Heads i ex membre de la banda Murphy) com a productor. Continuant amb, Change will Come, gravat a Nova York amb The Smithereens productor James Ball.
Arriba el seu primer àlbum en directe, Hot Point, amb Chris Spedding com a convidat a la guitarra. Desprès del seu viatge a París Murphy publica al 1990, la que probablement serà la seva obra més important fins al moment, 12.
A partir de l'estiu de 1995, Murphy va començar a treballar en el seu àlbum d’estudi, Selling the gold. L'àlbum va ser gravat en els estudis de ICP a Brusel.les, el seu director John Hastrycompartia una mateixa actitud cap a un entorn d’estudi adreçats als músics no a l’equip. Murphy va començar a treballar en l'àlbum amb un nou equip de músics: Andy Newmark (Roxy Music, Eric Clapton) a la bateria; Chucho Merchán (Eurythmics), tant en baix elèctric i acústic, Luis Jardim (Rolling Stones) a la percussió. Entre els convidats especials, Bruce Springsteen, que canta en "Everything I Do (Leads Me Back To You), The Violent Femmes i virtouos slide-guitar, Sonny Landreth.
Instal.lat des del 1989 a París, al districte de Montorgueil, Murphy segueix observant el món i transmeten la seva visió i la seva realitat a través de cada cançó poema, cada viatge significarà un nou àlbum Beauregard (1998), April (1999), Rainy Season i Soul Surfing (2001), Strings of the Storm (2003), Murphy Gets Muddy (2005), Coming Home Again (2007) i Notes from the Underground (2008) entre d’altres.
Elliott Murphy és un supervivent, un artista que ha seguit evolucionant amb la música, canviant i creixent durant els darrers vint anys. La seva carrera entre la literatura i el rock sembla no tenir fre. No hi ha dubte que el seu treball ens continuarà sorprenent.
Ha publicat contes, poesies i novel.les, a part d’un llarg repertori discogràfic.
El 2010 ens presenta als Hostalets de Balenyà un recull bibliogràfic de les seves cançons amb “The Unfinished Complete Lyrics of Elliott Murphy”. I ens permetrà gaudir de la seva gira “Alive in Paris” i potser alguna sorpresa més. |